A téllel együtt jár néhány szokás is . Ilyenkor jön ez az ideje a disznótoroknak és a karácsonyi vásári forgatagoknak. Ekkor mindenki tesz-vesz és jó kis forraltbor vagy pálinka mellé jól esik egy kis "nasi".. A környezetemben ezen a héten igen csak sok volt a disznótor..
A hét közepe felé kinn voltam a barátaimmal forraltborozni a főtéren és ott jött számomra az ihlet. Egy kis utána nézést követően el is készítettem a szombati disznókodásra a kenyérlángos. (Igaz, hogy kemencében még igazibb lett volna, de szerintem így is elég jól sikerült).
Hozzávalók:
40-50 dkg liszt ( több-kevesebb, lényeg h ne ragadjon a kezünkhöz)
1 élesztő
1 kanál cukor
2 dl tej
1 kanál só
1dl olaj
Feltét:
1 pohár tejföl
Húsos szalonna / Császár szalonna / Bacon
2-3 fej lilahagyma
sajt
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben cukorral felfuttatom, majd beleteszem az olajat, sót és a lisztet. Ezekből lágy tésztát gyúrunk. A tésztát 30 percig hagyjuk pihenni. Addig feldarabolom a többi hozzávalót. A megkelt tésztát kinyújtom és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem. Ezt vastagon megkenem tejföllel és ráhalmozom a szalonnát és a lilahagymát. Zárásként megszórom reszelt sajttal. Előmelegített sütőben közepes hőfokon ropogósra sütöm 20-30 perc alatt.